menu

jak dál?

odkazy

Braňte se

5. 10. 2008

Ptáte se komu, čemu? No přece vnějším podnětům, které vás „nutí“ jíst, v době mimo plán, případně potraviny pro vás nevhodné. Předkládám vám pár takových a rady, jak se bránit.

Nakupování:

  • Nikdy nenakupujte potraviny hladoví, hladový člověk toho vždycky koupí víc než je třeba.
  • Do obchodu jděte se seznamem co potřebujete, to nakupte a zbytečně moc se nerozhlížejte kolem sebe. Co není na seznamu nebrat.
  • Nekupujte zbytečně velká balení, i když jsou cenově výhodnější. Kupte jenom to, co opravdu potřebujete, nenakupujte do zásoby.
  • Neberte si o moc víc peněz, než stojí jídlo podle seznamu.
  • Řiďte se heslem – co doma nemám to nesním.

Oslavy a návštěvy:

  • Chystáte-li oslavu doma, naplánujte si dopředu co a v jakém množství budete jíst. Připravte nízkokalorické pohoštění v dostatečném množství, počítejte s tím, že i ostatním bude chutnat.
  • Před oslavou něco malého nízkokalorického snězte, abyste neměli hlad. Ten by mohl způsobit, že všechna předsevzetí půjdou stranou a jak uvidíte plný stůl jídla, přestanete se kontrolovat.
  • Dodržujte všechny zásady správného stravování – jezte co nejpomaleji, jídlo dlouho žvýkejte, užívejte si chuť a vůni jídla.
  • Sníte-li více než jste si povolili, nezoufejte a nic si nevyčítejte. Jestli dodržujete správný jídelní režim měsíc nebo déle, jeden den přejídání vaše úsilí nezmaří. Další den se však hned vraťte k ukázněnému životnímu stylu.
  • Vyhýbejte se sladkostem, uzeninám, oříškům, mandlím, chipsům a bílému pečivu.
  • Připravte si předem co odpovíte hostiteli, až vás bude nutit do jídla, které pro vás není vhodné (Děkuji, vypadá to skvěle, ale já bych si radši dala ..... Děkuji, ale jsem najezená, dám si později.). V nejhorším případě můžete říct, že jste včera měla zažívací potíže a musíte šetřit žaludek, že máte zrovna na toto alergii nebo něco podobného.
  • Bude-li vás někdo nutit pít alkohol s tím, že ho urazíte když se s ním nenapijete, reagujte – dobře, když ty si dáš teď se mnou sklenici mléka (rajčatové šťávy), dám si s tebou ... zabírá spolehlivě.

V restauraci:

  • Z jídelního lístku si vyberte něco ne příliš kalorického. Místo přílohy můžete požádat o zeleninu.
  • Objednávejte si jako první, aby vás nezlákaly objednávky spolustolovníků.
  • Pozor na energii skrytou v kečupu, tatarce apod.
  • Nesnězte všechno co dostanete na talíři.
  • Necháte-li se ostatními zlákat ke sladké tečce za jídlem, dejte si ovocný salát.

Další příklady:

  • Kupujte a připravujte jen přiměřené porce. Zbytky jídla okamžitě vyhazujte nebo uložte do mrazničky na jindy. Tak nebudete mít co ujídat.
  • Dětem dávejte na talíř menší porce, aby nenechávaly zbytky. Ať si radši přidají, nebude vás to svádět k dojídání.
  • Nenechte se nikým nutit k dojídání, klidně nechte zbytek jídla na talíři.
  • Vaříte-li pro rodinu, neochutnávejte jídlo zbytečně moc. Ochutnat neznamená nacpat si plnou pusu. Stačí nabrat malou lžičkou, zdaleka nemusí být plná. Lepší je však nechat jídlo ochutnat jiného člena rodiny.
  • Dostanete-li se do nečekané situace, kdy jdete na neplánovaný oběd (večeři) a dostanete jídlo, které pro vás není zrovna vhodné, snězte jen polovinu a co nejdříve se vraťte se svému jídelnímu režimu.
  • Je-li to možné, dejte si před obědem (večeří) jako předkrm čerstvou zeleninu. Zaplníte si žaludek, takže dalšího jídla už nesníte tolik. Navíc pozitivně ovlivníte vstřebávání sacharidů. Po jídle se nevyplaví tolik inzulinu, jako kdyby vlákninou bohatá zelenina jídlu nepřecházela. Výsledek: váš organismus nebude mít tak velkou tendenci k ukládání tuků. (Iva Málková: Hubneme s rozumem a natrvalo)

Úkol na devátý týden: Pokuste se uspořádat vnější prostředí tak, aby vás neprovokovalo k jídlu. Není-li to možné, trénujte zvládání podnětů provokujících k jídlu, když nemáte hlad, jiným způsobem než jídlem. Pořád dodržujte předcházející zásady.

Komentáře

Pouze registrovaní uživatelé mohou psát komentáře.
Zaregistrujte se a začněte s námi hubnout!